W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej informacji o wykorzystaniu plików cookies znajdą Państwo na stronie z regulaminem. zamknij

Insekty – źródło żywności w UE

6 września 2011

Komentarz prof. Mirosława Piotrowskiego do kontrowersyjnego pomysłu Komisji Europejskiej wykorzystania insektów jako źródła żywności.

Najlepszą promocją spożywania insektów (inaczej owadów) w Unii Europejskiej byłaby ich publiczna konsumpcja przez Przewodniczącego Komisji Europejskiej, pana Barroso. Trudno to sobie wyobrazić, skoro mimo zachęty odmówił on zjedzenia smacznej polskiej truskawki na rozpoczęcie polskiej prezydencji w UE. Zamiast przeznaczać trzy miliony euro na badanie wartości odżywczych insektów, lepiej kwotą tą dofinansować głodne dzieci, np. w Somalii. Jeśli taki projekt badawczy rzeczywiście będzie realizowany, to będziemy domagać się, aby nie pominięto polskich ośrodków naukowych, w tym świetnego Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.